Bazı bal üreticileri daha kolay bal üretmek için şeker kullanmaktadırlar .Uzmanlar
balın gerçek olup olmadığının şu şekilde anlaşıldığını belirtiyor; "Bal
buzdolabında şekerleniyorsa gerçektir. Gerçek bal kaşıkla alındığı
zaman kesintisiz gelmesi. Buzdolabında yaklaşık bir ay bekleyen balın
krem ya da tereyağı kıvamına gelmesinin balın hakiki olduğunu gösteriyor
olması. Soğuk havada donma yapmaz ise bal sahtedir. Zeytin yağının
donması gibi kavanozun alt kısımları donma yapar ise hakiki baldır.
Sahte balın rengi biraz daha açıktır, normal balın kokusu yoktur. Normal
balın kıvamı biraz daha katıdır. Bal şekerle yapılan diğer şerbetlere
nazaran çok daha fala keskindir. Fazla yendiği zaman genizde hafif yanma
yapar. Bu yediğiniz gerçek baldır. Balda hafifte olsa şekerden kaynaklı Alkol
olması nedeni ile kibrit çöpü veya kağıt üzerinde cızırdayarak yanar."
Vatandaşlar, bal testinde özellikle kağıt parçasına dökülen balı çakmak
ile yakarak cızlayarak yanmadığı ve ayrıca boyalı kalem bandırılarak
yazmadığı tespit edildi. Ayrıca bal kaşık ile alınarak adeta akışkanlık
testi yapıldı ve Ketane balının hakiki bal olduğu tespit edildi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder