BAMBUS ARISI: Bombus Arısı Nedir ?

SİTEMİZE HOŞGELDİNİZ

Sitemize Hoşgeldiniz

Bombus Arısı Nedir ?

 Bombus Arısı :                                                            Bambus arısı böcekgiller familyasının arı cinsinin bir üyesidir.Yaklaşık olarak 240 civarında çeşidi bulunmaktadır.Başlıca olarak Kuzey yarım kürede görülür.En eski fosilleri 30 milyon yıl öncesinde olduğu düşünülmektedir.Bu bilgi de oligosen tarihlerinde geçmektedir. Ülkemizde ise seralarda aşı(dölleme) amacıyla çok olarak görünmektedir.Diğer bir ismi de tüylü arı olarak da geçer.Bombus arıları tüylü ve sağlam yapılı olarak tanınırlar. Yaklaşık olarak 1,5-2,5 cm boyunda, sarı ve siyah renktedirler.Genellikle koloni halinde  yaşayan sosyal böceklerdir. Kolonide bir kraliçe, dölleyici erkek arılar ve işçiler bulunurlar.Kraliçe dölleyici erkek arılar ile çifleşerek neslinin devamını sağlarlar. İşçi arılar ise çicekleri dolaşarak polen toplarlar ve kraliçeye getirirler.
        Bombus arıları da bal üretme becerise sahiptir. Yalnız evcilleştirmek için yeteri kadar bal üretememektedir. Örneğin büyük bir bombus arı kovanında ancak birkaç çay kaşığı kadar bal anca çıkabilmektedir. Bu yüzden bombus arısı bal için değilde dölleme için kullanılmaktadır.
        Bombus arısı ılık ortamlarda yaşayan arılardır.Genellikle 24 derecede kapalı özel ortamlarda üretilir.Açık alanlardaki bahçelerde -3 dereceye kadar dayanırlar.Seralarda 30 derece ile 0 derece altında hiç bir sorun olmadan dölleme yapabilirler. Böylelikle çifçinin daha fazla ürün almasını sağlarlar.
      Bombus arısı ülkemize 1997 yılında ital edilerek girmiştir. Bombus arısının en fazla kullanım alanı domates seralarıdır. Hatta domates satıcıları etiketlerinde arılı domates ismini kullanmışlardır. Türkiyede serada kullanılma nedeni. Seraların kapalı bir ortam olması belli bir seviyede tutulması sebebiyle hiç bir canlı seraya giremez, Bu yüzden de döllenme gerçekleşmez. İşte bombus arısı bu sırada devreye giriyor. Seranın içerinde ışık olduğu zaman gündüz olarak algılanıyor ve işçi arılar çiçekleri dolaşarak polen topluyor bu sayede de döllenme gerçekleşmiş oluyor.
      Bombus arısı eğer çicek veya bir yüzey üzerinde tehdit algılar ise orta ayağını kaldırıp tehdide karşılık hazır bir şekilde savunmasını yapmak için beklemektedir. Bu durumda tedbirli olmak gerekiyor. Bombus arısının sokmasına karşı önlem almak istiyorsanız ya karanlık bir ortamda gece lambası ile aydınlatıp incelenmelidir ve oda sıcaklığı 0 derecenin altına düşerse bombus arısı uçmaz diğer arılarla iç içe sokulur bu sayede arıyı incelenmesi daha kolay olmaktadır.
      Bombus arısının metabolik hızı kuş türüne göre %75 daha fazladır. Bu sayede işçi arılar iki ayakları arasındaki polen sepetlerini doldurup taşımaları daha kolay olmuştur. işci arılar bu polen sepetlerine % 50 vucüt ağırlıkları kadar polen toplayıp yuvaya getirme kapasitesine sahiptir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder